Macau sedia menerima lawatan kumpulan tanah besar pada Nov: MGTO
Toto

Macau sedia menerima lawatan kumpulan tanah besar pada Nov: MGTO

Pejabat Pelancongan HK Prize Macau (MGTO) berkata bandar itu sedang bersedia untuk menerima pakej pelancongan dari tanah besar China pada bulan November. Itu walaupun pengumuman jangkitan Covid-19 di Macau beberapa hari lalu.

Dalam jawapan bertulis kepada GGRAsia, MGTO berkata ia “bersedia secara Togel Sydney aktif untuk mengalu-alukan kepulangan” lawatan berkumpulan (gambar fail) dan pengembalian semula pengeluaran permit perjalanan elektronik di bawah Skim Lawatan Individu (IVS) untuk pelancong dari beberapa tempat di tanah besar.

Pada hari Rabu, pihak berkuasa Macau mengumumkan bahawa seorang wanita tempatan berusia 66 tahun telah dikesan melalui ujian sampel rutin sebagai mempunyai Covid-19. Anak lelakinya, seorang lelaki berusia 31 tahun, dan adik perempuan wanita itu berusia 63 tahun juga telah diuji ‘positif’ untuk jangkitan, menurut kenyataan Jumaat. Ketiga-tiga kes itu telah diklasifikasikan sebagai “berisiko rendah” kepada masyarakat setempat.

Pihak berkuasa Macau dan rakan sejawatannya di tanah besar telah membincangkan butiran untuk menyambung semula pakej pelancongan secara beransur -ansur. Pada mulanya pelawat pakej pelancongan adalah dari wilayah Guangdong, Zhejiang, Jiangsu dan Fujian, dan bandar Shanghai.

“Langkah-langkah itu dijangka dilaksanakan secara beransur-ansur mulai November, dengan butiran lanjut akan diumumkan oleh pihak berkuasa yang berkaitan dalam masa terdekat,” kata pejabat pelancongan itu dalam jawapannya kepada GGRAsia.

MGTO juga berkata ia “terlibat dalam kerja-kerja penyediaan untuk pelaksanaan langkah-langkah untuk pakej pelancongan”. Usaha sedemikian sedang diselaraskan dengan jabatan kerajaan lain di Macau, dengan pengendali industri pelancongan, dan rakan sejawatannya di tanah besar, tambahnya.

Pejabat pelancongan menambah ia bergerak ke hadapan dengan kempen Pengeluaran Sydney promosi yang menyasarkan “empat wilayah dan satu perbandaran” yang diliputi oleh inisiatif kumpulan pelancongan, serta di bandar-bandar utama di Kawasan Teluk Besar Guangdong-Hong Kong-Macau.

Pada hari Rabu, Biro Kesihatan Macau menerbitkan garis panduan rasmi untuk lawatan berkumpulan dari tanah besar, mengatakan adalah perlu untuk mengehadkan bilangan orang pada setiap lawatan, dan jadual perjalanan terperinci perlu diserahkan kepada pihak berkuasa. Garis panduan itu juga menyatakan syarat lain yang perlu dipatuhi oleh perdagangan perjalanan bandar sebagai langkah balas terhadap Covid-19.

Tongcheng Travel, platform dalam talian yang melayani pelanggan tanah besar China, berkata dalam masa sejam berita mengenai garis panduan pelancongan Toto HK Macau, terdapat lonjakan dalam pertanyaan berkaitan Macau pada enjin cariannya, menurut laporan oleh perkhidmatan berita Yicai Global.

Saluran media itu berkata populariti “Macau” sebagai kata kunci di tapak Tongcheng Travel melonjak 237 peratus berbanding tempoh yang sama hari sebelumnya, manakala carian untuk hotel di Macau meningkat 160 peratus, dan bilangan pertanyaan untuk tiket penerbangan dan penerbangan antara tanah besar dan Macau meningkat 150 peratus